Gemeenten kunnen tot 30 juni 2024 een lijst aanvragen bij de Belastingdienst met burgerservicenummers van inwoners die vermoedelijk onder het bestaansminimum leven als gevolg van de alleenverdienersproblematiek. Deze lijst kunnen gemeenten gebruiken om de huishoudens proactief te benaderen en te compenseren via de kaders van de individuele bijzondere bijstand voor de jaren 2023 en 2024. Dit schrijft minister Schouten voor Armoedebeleid aan de Tweede Kamer.

Na onderzoek blijkt dat de lijst van de Belastingdienst niet actueel is door de hoge mate van in- en uitstroom in de groep alleenverdieners. Toch kiest het kabinet ervoor om de lijst te gebruiken. Gemeenten kunnen aanvullende vragen stellen om te voorkomen dat mensen een aanvraag indienen die wordt afgewezen. Verder wordt verkend wat mogelijk is om de groep te bereiken die niet op de lijst staat.

Voor de jaren 2025, 2026 en 2027 wordt, in afwachting van de fiscale oplossing per 2028, aan de betrokken huishoudens een vaste tegemoetkoming via de gemeente gegeven. Hiervoor is een wijziging van de Participatiewet nodig. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Afdeling advisering van de Raad van State. De beoogde datum voor inwerkingtreding van het wetsvoorstel is 1 januari 2025. Voor de jaren 2028 en verder kunnen betrokken huishoudens na implementatie van een fiscale oplossing een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen om lopende het kalenderjaar de uitbetaling van de AHK te ontvangen. Op dit moment wordt een wetswijziging voorbereid.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Inkomstenbelasting

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 26 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

252

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen