Minister Heinen van Financiën heeft de nota van wijziging en de nota naar aanleiding van het verslag inzake de Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de nota naar aanleiding van het verslag beantwoordt de minister vragen van de Kamerfracties BBB, VVD, PVV, ChristenUnie, NSC en SGP over het wetsvoorstel, meer specifiek: de invulling van het begrip legitiem belang inclusief uitwerking daarvan op het UBO-register, de gemaakte privacy afwegingen voor het UBO-register, de administratieve lasten voor ondernemers, de evaluatie van de wet, de regeldruk en de toegang voor een aantal specifieke groepen, zoals faciliterende partijen, Wwft-instellingen, ANBI's en maatschappelijke organisaties.

In de nota van wijziging worden twee aanpassingen voorgesteld om de wet beter aan te laten sluiten op de nieuwe anti-witwasrichtlijn (ALMD6). De eerste aanpassing betreft het verschaffen van toegang tot het UBO-register aan in de AMLD6 aangewezen Europese instellingen: de autoriteit voor de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (AMLA), het Europees Openbaar Ministerie (EOM), het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) Europol en Eurojust. De tweede aanpassing betreft een aanvulling van de delegatiegrondslag om nadere regels te kunnen stellen rondom het proces van toegang verlening in het kader van legitiem belang. Met deze toevoeging wordt bewerkstelligd dat het proces rondom het verlenen van toegang in het kader van legitiem belang grotendeels bij algemene maatregel van bestuur nader uitgewerkt kan worden. Tot slot worden via de nota technische verbeteringen aangebracht.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 20 december

Informatiesoort: VN Vandaag

774

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen