De civiele kamer van Hof Den Haag wijst de vordering van Privacy First tot voorlopige opschorting van de UBO-wetgeving af. Privacy First maakt niet aannemelijk dat de UBO’s op korte termijn ernstige schade zullen leiden.

De stichting Privacy First is van mening dat de in september 2020 in werking getreden Europese anti-witwas richtlijn in strijd is met het grondrecht op privacy. Deze wetgeving bepaalt onder andere dat vennootschappen in het handelsregister moeten registreren wie hun ‘uiteindelijk begunstigden’ (’ultimate beneficial owners’ [UBO’s]) zijn. Privacy First vordert dat de UBO-wetgeving voorlopig wordt opgeschort.

De civiele kamer van Hof Den Haag wijst de vordering van Privacy First tot voorlopige opschorting van de UBO-wetgeving af. Privacy First maakt niet aannemelijk dat de UBO’s op korte termijn ernstige schade zullen leiden. Het hof acht daarbij van belang dat een UBO, die vreest dat hij door de openbaarmaking van zijn persoonsgegevens het risico loopt op ontvoering, afpersing of iets dergelijks, meteen al zijn gegevens voor het algemene publiek kan afschermen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Handelsregisterwet 2007 51b

Handelsregisterwet 2007 23

Handelsregisterwet 2007 15a

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Fiscaal ondernemingsrecht, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Den Haag

Editie: 19 november

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen