Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de beantwoording van het schriftelijk overleg naar aanleiding van het BNC-fiche over het richtlijnvoorstel BEFIT naar de Tweede Kamer gestuurd. Het richtlijnvoorstel beoogt de administratieve fiscale lasten voor internationaal opererende bedrijven te vereenvoudigen door een geharmoniseerd vennootschapsbelastingstelsel en winsttoerekeningsysteem binnen de EU te introduceren.

De staatssecretaris geeft aan dat het kabinet twijfelt of de door de Europese Commissie gewenste verlichting van administratieve lasten met 32% bereikt wordt. De EU-lidstaten hebben namelijk de mogelijkheid om nationale regels toe te passen nadat de BEFIT-grondslag aan de lidstaat is toegerekend. Indien het voorstel leidt tot een verhoging van de administratieve lasten wordt een belangrijk voordeel van BEFIT naar verwachting niet behaald. Er is nader onderzoek nodig om te beoordelen of, met de huidige vormgeving, BEFIT een versimpeld regime is.

De eerder voorgestelde C(C)CTB verschilt van BEFIT. Het belangrijkste verschil is de bepaling van de grondslag voor belastingheffing. De C(C)CTB was een volledig eigen systeem van winstbepaling en BEFIT gaat uit van de bepalingen uit de geaccepteerde jaarrekeningstandaard. De Europese Commissie wil met het BEFIT-richtlijnvoorstel een definitief winsttoerekeningsmechanisme voorstellen dat is gebaseerd op productiefactoren en waarbij verrekenprijzen op transacties tussen groepslichamen niet noodzakelijk zijn. De winstverdeling via ‘formulary apportionment’ is nog geen definitieve uitwerking. De staatssecretaris wil het definitieve richtlijnvoorstel afwachten alvorens in te zetten op een alternatieve wijze van winsttoerekening. Pas wanneer er een permanent winsttoerekeningsmechanisme geldt, is transfer pricing mogelijk niet meer relevant tussen BEFIT-groepsentiteiten.

Het BEFIT-richtlijnvoorstel is 12 september 2023 gepubliceerd en vrijwel alle lidstaten zitten nu nog in de beoordelingsfase. De discussie over BEFIT zal waarschijnlijk meerdere jaren in beslag nemen.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Europees belastingrecht

Editie: 26 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

257

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen