Staatssecretaris De Vries van Financiën – Toeslagen en Douane beantwoordt Kamervragen van de leden van de D66-fractie van de Vaste Kamercommissie voor Financiën over schuldhulpverleningsaanbod voor jongeren onder de kindregeling.

Bij het voorgestelde schuldhulpverleningsaanbod voor jongeren onder de kindregeling worden problematische schulden gedefinieerd als saneerbare schulden die niet binnen 36 maanden afbetaald kunnen worden. De leden van de D66-fractie vinden dat deze definitie slecht aansluit bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) en de Minnelijke schuldregeling natuurlijke personen (MSNP), waarin de aflostermijn is verkort naar 18 maanden. De staatssecretaris stelt dat bij de verkorting van de aflostermijn de definitie van een problematische schuld niet aangepast is. Hiervoor wordt nog steeds de termijn van 36 maanden gehanteerd. De tegemoetkoming die de jongere heeft ontvangen in het kader van de kindregeling wordt niet meegerekend bij de beoordeling van de schulden. Voor de budgettaire consequenties van het aanpassen van de definitie van problematische schulden waarbij uitgegaan wordt van 18 maanden is volgens de staatssecretaris geen dekking.

In zijn algemeenheid maken niet-saneerbare schulden, zoals DUO-schulden, geen onderdeel uit van het aanvullende schuldhulpverleningsaanbod. Voor DUO-schulden geldt dat wel rekening wordt gehouden met het inkomen van de oud-student. Als dit niet voldoende is kan in zeer uitzonderlijke situaties maatwerk worden toegepast op basis van de hardheidsclausule in de Wet studiefinanciering 2000. De pauzeknop die wettelijk is geregeld bij de generieke schuldenregeling voor gedupeerde aanvragers kinderopvangtoeslag geldt niet voor de kindregeling. Het is namelijk een uitzonderlijk zwaar middel dat ingrijpt in de rechten van schuldeisers. De staatssecretaris geeft tot slot aan dat er hard wordt gewerkt aan de verdere uitwerking en implementatie van het voorstel om het aanvullende aanbod zo snel mogelijk operationeel te maken.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 12 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

157

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen