Het kabinet wil een einde maken aan structuren waarbij bedrijven belasting ontwijken door gebruik te maken van de verschillen in belastingstelsels van landen, de zogenaamde hybridemismatches. Daartoe heeft staatssecretaris Snel van Financiën een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel implementeert de tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking (ATAD2).

Hybridemismatches zorgen er bijvoorbeeld voor dat een betaling aftrekbaar is, maar nergens wordt belast, of dat één betaling meerdere malen aftrekbaar is. Het meest bekende voorbeeld van een hybridemismatch is de cv/bv-structuur, ook wel de ‘spaarpot op zee’ genoemd. Met de maatregelen uit ATAD2 wordt de fiscale aantrekkelijkheid van deze structuur beëindigd.

Per 1 januari 2019 is de implementatie van ATAD1 in werking getreden (V-N 2019/5.6). In ATAD2 zijn maatregelen ter bestrijding van hybridemismatches tussen EU-lidstaten integraal vervangen door maatregelen ter bestrijding van hybridemismatches tussen de EU-lidstaten en tussen de EU-lidstaten en derde landen. Bovendien is ATAD2 ten opzichte van ATAD1 uitgebreid zodat meer typen hybridemismatches worden bestreden. Het kabinet maakt geen gebruik van de in de richtlijn geboden mogelijkheid uitzonderingen op te nemen voor financiële handelaren en bepaalde financiële instrumenten.

Het wetsvoorstel moet per 1 januari 2020 in werking treden. Een van de maatregelen, de zogenaamde ‘belastingplichtmaatregel’, treedt 1 januari 2022 in werking.

Lees ook het thema ATAD 1 en 2: De implementatie van anti-belastingontwijkingsmaatregelen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 3 juli

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen