Het wetsvoorstel bevat vier maatregelen. Allereerst voorziet het in enkele wijzigingen van de Faillissementswet om binnen de faillissementsprocedure beter gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden om digitaal te werken. Daarnaast krijgt de curator meer mogelijkheden om de faillissementsboedel efficiënt te beheren en te vereffenen. Verder krijgen de curator en de rechter de ruimte om meer maatwerk te leveren in de faillissementsprocedure, doordat zij de bestaande voorzieningen van de faillissementswet flexibeler in kunnen gaan zetten. Tot slot draagt het wetsvoorstel bij aan de verdere specialisatie van de insolventierechter en biedt het ondersteuning voor verdere ontwikkelingen in de uitvoering van wetgeving. Het is de bedoeling dat het voorstel bijdraagt aan het verhogen van de opbrengsten van een faillissementsprocedure voor de schuldeisers. Verder moet het de uit een faillissement voortvloeiende maatschappelijke kosten beperken. De voorgestelde bepalingen treden in werking op een nader te bepalen tijdstip.
Inhoudsopgave van deze editie
Gemeente mag baggerkosten schouwsloten verhalen via rioolheffing
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de gemeente onderhoudskosten van schouwsloten mag verhalen via de rioolheffing. Hetzelfde geldt voor de uit het compensatiefonds te vorderen btw over het totaal van de kapitaallasten met betrekking tot investeringen vanaf 1 januari 2003.
Borgstelling is zakelijk aangezien onafhankelijk derde ook nog leningen verstrekte
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat er sprake is van een onzakelijke borgstelling. Y bv, een onafhankelijke derde, heeft namelijk nog een lening van € 100.000 verstrekt aan A bv.
Schenking aan studente door stichting zonder ANBI-status is belast
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de schenking is belast ondanks dat schenkingen van ouders die aldus de studiekosten van hun kinderen betalen en kwijtscheldingen door de overheid van studieschulden niet in de heffing van schenkbelasting worden betrokken.
Gerelateerde artikelen
Causaal verband tussen schade en niet-indienen BTW-aangiften door financieel dienstverlener
De civiele kamer van Rechtbank Amsterdam oordeelt dat Y BV de overeengekomen opdracht niet goed heeft uitgevoerd. Er zijn namelijk voor verschillende periodes geen jaar- en maandaangiften BTW gedaan.
Accountant aansprakelijk voor onjuiste fiscale berekening
Rechtbank Rotterdam oordeelt dat de accountant onrechtmatig tegenover X heeft gehandeld omdat in de berekening zonder enig voorbehoud of waarschuwing is uitgegaan van de fiscale waarde in plaats van de economische waarde van de pensioen- en stamrechtverplichting.
Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel preferente status kinderalimentatieschuld
De vordering betreffende de verschuldigde kinderalimentatie wordt bevoorrecht. Dit betekent dat op het moment er meerdere schuldeisers zijn bij de alimentatieplichtige ouder, de kinderalimentatie vordering voorrang krijgt op de andere schulden. De Eerste Kamer heeft op 19 november 2024 het wetsvoorstel Wet preferente status kinderalimentatieschuld (36433) als hamerstuk afgedaan.
Ondanks fiscale doorschuiving toch aftrek nominale waarde IB-claim
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het in dit geval gaat om een vermogensafrekening, waarbij daadwerkelijk de helft van de waarde van de aandelen in de BV aan Y wordt uitgekeerd.
Beroepsfout en box 3: hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Het Kerstarrest van 24 december 2021 heeft veel vragen opgeroepen. Eén daarvan is of de adviseur een beroepsfout heeft gemaakt, als hij -voorafgaand aan het Kerstarrest - niet heeft geadviseerd bezwaar te maken tegen aanslagen inkomstenbelasting over 2017 en verder. Inmiddels is er een eerste uitspraak van de Rotterdamse rechtbank gepubliceerd over deze materie. Brengt het Kerstarrest in het licht van deze uitspraak nieuwe beroepsaansprakelijkheidsdilemma’s met zich mee voor de fiscale adviespraktijk? De beantwoording van deze vraag is niet eenduidig te geven.
Tweede Kamer akkoord met Wet plan van aanpak witwassen
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen in verband met het verbod op contante betalingen voor goederen vanaf 3.000 euro (36228) aangenomen.
Procedure tegen invaren ABP-pensioen prematuur
De civiele kamer van Rechtbank Den Haag oordeelt dat de procedure van X tegen het invaren van zijn ABP-pensioen prematuur is. Momenteel is er namelijk nog geen sprake van een (dreigende) inmenging in het eigendomsrecht van X.
Documenten over oprichting UBO-register openbaar
De Minister van Financiën heeft beleidsdocumenten openbaar gemaakt die gedeeld zijn binnen de stuurgroep die zich met de oprichting van het UBO-register heeft beziggehouden. De aanleiding hiervoor is een Woo-verzoek. Het verzoek ziet niet op het register ten aanzien van trusts.
Pleidooi voor betere geschilbeslechting VvE's
De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor een landelijke oplossing voor conflicten binnen Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Volgens de belangenorganisatie voor huiseigenaren kan een landelijk netwerk aan wijkrechters oplossing bieden om geschillen binnen VvE's snel te verhelpen, want de impact van die conflicten is groot doordat bijvoorbeeld woonplezier verloren gaat.
Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel Wet opheffing verpandingsverboden
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Wet opheffing verpandingsverboden (35482) op 11 juni 2024 aangenomen. Het wetsvoorstel regelt in boek 3 Burgerlijk Wetboek de opheffing van het verpandingsverbod. Verpandingsverboden zetten een rem op de kredietverlening aan met name het midden- en kleinbedrijf, omdat deze bedrijven hun uitstaande vorderingen niet als onderpand voor een lening kunnen gebruiken. Door deze belemmering weg te nemen, krijgen bedrijven meer ruimte om hun activiteiten te financieren.