Het wetsvoorstel bevat vier maatregelen. Allereerst voorziet het in enkele wijzigingen van de Faillissementswet om binnen de faillissementsprocedure beter gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden om digitaal te werken. Daarnaast krijgt de curator meer mogelijkheden om de faillissementsboedel efficiënt te beheren en te vereffenen. Verder krijgen de curator en de rechter de ruimte om meer maatwerk te leveren in de faillissementsprocedure, doordat zij de bestaande voorzieningen van de faillissementswet flexibeler in kunnen gaan zetten. Tot slot draagt het wetsvoorstel bij aan de verdere specialisatie van de insolventierechter en biedt het ondersteuning voor verdere ontwikkelingen in de uitvoering van wetgeving. Het is de bedoeling dat het voorstel bijdraagt aan het verhogen van de opbrengsten van een faillissementsprocedure voor de schuldeisers. Verder moet het de uit een faillissement voortvloeiende maatschappelijke kosten beperken. De voorgestelde bepalingen treden in werking op een nader te bepalen tijdstip.
Inhoudsopgave van deze editie
Gemeente mag baggerkosten schouwsloten verhalen via rioolheffing
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de gemeente onderhoudskosten van schouwsloten mag verhalen via de rioolheffing. Hetzelfde geldt voor de uit het compensatiefonds te vorderen btw over het totaal van de kapitaallasten met betrekking tot investeringen vanaf 1 januari 2003.
Borgstelling is zakelijk aangezien onafhankelijk derde ook nog leningen verstrekte
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat er sprake is van een onzakelijke borgstelling. Y bv, een onafhankelijke derde, heeft namelijk nog een lening van € 100.000 verstrekt aan A bv.
Tijdelijk leegstaande huurwoningen behoren tot heffingsgrondslag verhuurderheffing
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de leegstaande huurwoningen ook tot de heffingsgrondslag van de verhuurderheffing horen. Het goedkeurende beleid van de Belastingdienst voor woningen die vóór 31 augustus van het desbetreffende jaar zijn verkocht, is namelijk niet van toepassing.
Gerelateerde artikelen
Wet opheffing verpandingsverboden op 1 juli 2025 in werking
De Wet opheffing verpandingsverboden treedt in werking met ingang van 1 juli 2025. De wet is op 19 maart 2025 gepubliceerd in het Staatsblad (V-N 2025/15.19). Het koninklijk besluit met de inwerkingtredingsdatum is nu gepubliceerd.
Afwikkeling huwelijkse voorwaarden met benoeming waarderingsdeskundige
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld met het oog op de bescherming van de vrouw, omdat zij wegens ziekte niet kon werken. Het finaal verrekenbeding moet ondanks haar negatieve vermogen wel worden toegepast.
Ondernemer privé aansprakelijk voor lening failliete bv
Rechtbank Amsterdam heeft een ondernemer in een civiele procedure veroordeeld om uit eigen zak een lening van een miljoen euro terug te betalen.
Piloten verliezen civiele rechtszaak tegen KLM
Hof Den Haag oordeelt na verwijzing door de Hoge Raad dat het standpunt van de piloten dat zij in Zwitserland ook over het KLM-loon belasting hebben betaald onjuist is. De vorderingen van de piloten worden alsnog afgewezen.
Wet opheffing verpandingsverboden gepubliceerd in Staatsblad
De Wet opheffing verpandingsverboden is gepubliceerd in het Staatsblad en treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. De wet regelt in Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek de opheffing van het verpandingsverbod.
Staat wint civiel kort geding tegen zwartspaarder
De Voorzieningenrechter van Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de Staat een spoedeisend belang heeft, omdat X al vanaf 13 augustus 2020 weigert om de informatie te verstrekken. Hierdoor kan de inspecteur geen belasting heffen of navorderen en de bewaartermijn verstrijkt bovendien naarmate de tijd vordert.
Nieuwe wet biedt betere bescherming vermogen minderjarigen en schrapt onderhoudsplicht stiefouders
Een nieuw wetsvoorstel introduceert belangrijke maatregelen om de vermogensrechtelijke positie van minderjarige kinderen beter te beschermen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is een consultatie gestart over het wetsvoorstel.
Nieuwe 'regelrechter' gaat eenvoudige civiele zaken behandelen
Rechtbanken in Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland West-Brabant starten op 1 maart met een nieuwe manier van het behandelen van kleine geschillen. Een zogenoemde regelrechter gaat eenvoudige civiele zaken behandelen. Het verschil met andere soortgelijke vormen van laagdrempelige rechtspraak is dat bij deze regelrechter de gedaagde partij verplicht is om deel te nemen aan de procedure.
Geen schadevergoeding bij niet onderbouwde stelling over beroepsfout
De civiele kamer van Rechtbank Limburg oordeelt dat de stelling dat de dividenduitkering van de holding aan X in Singapore onbelast zou zijn geweest niet is onderbouwd. Er is dan niet voldaan aan de eisen van basaal civiel procesrecht, omdat de dagvaarding niet de grondslag van de vordering bevat.
Voor het eerst in jaren vragen Nederlanders meer juridische hulp
Het aantal juridische hulpvragen is vorig jaar na een jarenlange daling weer gestegen. Nederlanders raakten onder meer vaker verwikkeld in een burenruzie of in een geschil binnen Verenigingen van Eigenaars (VvE's), meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) in de Juridische Barometer 2024.