Volgens minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt het gebruik van het loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak (hierna: LKV doelgroep banenafspraak) eenvoudiger voor werkgevers door wijzigingen in de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl). Het wetsvoorstel Wet banenafspraak is aan de Tweede Kamer aangeboden.

De Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten (Wet bqa) stimuleert werkgevers om meer mensen met arbeidsbeperking in dienst te nemen. Werkgever vinden de uitvoering in de huidige wet bqa ingewikkeld en daarom wil de regering het stelsel van de banenafspraak en de quotumregeling vereenvoudigen.

Het wetsvoorstel brengt drie wijzigingen aan in de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl). Het reeds bestaande loonkostenvoordeel wordt structureel, de doelgroepverklaring wordt geschrapt en er vindt harmonisatie plaats van de doelgroep van het LKV doelgroep banenafspraak met de doelgroep van de banenafspraak. De beoogde datum voor de inwerkingtreding van deze drie onderdelen is 1 januari 2025.

Het LKV doelgroep banenafspraak zal worden bekostigd door middel van een inclusiviteitsopslag die via bestaande sociale premies wordt geheven. Het betreft een opslag op de gedifferentieerde Arbeidsongeschiktheidsfonds-premie waarvan de hoogte nog niets is bepaald. De inclusiviteitsopslag wordt afhankelijk van de loonsom van een onderneming.

Volgens het wetsvoorstel gelden er twee uitzonderingen. Kleine werkgevers met een premieplichtig loon dat minder bedraagt dan 25 maal het premieplichtige loon per werknemer in een kalenderjaar betalen geen inclusiviteitsopslag. Hierbij wordt aangesloten bij art. 36 Wfsv. Voor grote werkgevers is de opslag niet van toepassing voor arbeidskrachten die op grond van de Participatiewet of de Wet sociale werkvoorziening een beschutte werkplek hebben. Daarnaast geldt voor uitzendpersoneel een nulquotum.

Samenwerking tussen markt en overheid is bij het in dienst nemen van arbeidsbeperkten zeer complex. Het kabinet wil daarom dat één banenafspraak komt voor alle werkgevers. Vanwege haar voorbeeldfunctie en bestaande afspraken in het sociaal akkoord maakt de regering het opheffen van het onderscheid tussen markt en overheid afhankelijk van realisaties bij de overheid.

Wetsartikelen:

Wet financiering sociale verzekeringen 34

Wet tegemoetkomingen loondomein 2.13

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Loonbelasting

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 23 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

222

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen