Het wetsvoorstel wijzigt de Wet belastingen op milieugrondslag en de Wet milieubeheer en voert een minimum CO2-prijs bij elektriciteitsopwekking in. De minimumprijs ziet op de emissie van broeikasgas (CO2) ten gevolge van elektriciteitsopwekking bij bedrijven die vallen onder het Europese systeem voor handel in emissierechten (EU ETS). Het betreft zowel de CO2-uitstoot van elektriciteitsopwekking door energiecentrales als de uitstoot bij elektriciteitsopwekking die ontstaat bij andere EU ETS-bedrijven (veelal de industrie). De minimum CO2-prijs bestaat uit een combinatie van de CO2-prijs die volgt uit het EU ETS en een nationale belasting.
Inhoudsopgave van deze editie
Toezegging Staatssecretaris heeft invloed op IB-ondernemerschap van zorgverleners
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de toezegging van de Staatssecretaris van Financiën behelst dat in 2015 al vooruit kan worden gelopen op de invoering van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz),ook voor wat betreft de fiscale positie van zorgverleners, mits die al de nieuwe modelovereenkomsten gebruiken.
Na inkeer zijn de navorderingsaanslagen met voldoende voortvarendheid opgelegd
Hof Arnhem-Leeuwarden stelt vast dat na inkeer de navorderingsaanslagen met voldoende voortvarendheid zijn opgelegd. Er is geen sprake van een onverklaarbare vertraging. Daarom blijven de aanslagen in stand. Het hof matigt de bijbehorende boetes conform de inkeerregeling waarover partijen inmiddels overeenstemming hebben. Beroep daarom gegrond.
Voor de zomer van 2022 richtlijnvoorstel implementatie Pijler 1
Naar verwachting komt de Europese Commissie (EC) voor de zomer van 2022 met een richtlijnvoorstel ter implementatie van het beleidsvoorstel Pijler 1. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer in een analyse van de nationale impact van de invoering van Pijler 1 en Pijler 2 door het Inclusive Framework (IF).
Navordering gehandhaafd omdat sprake is van kwade trouw belastingadviseur
Hof Arnhem-Leeuwarden beslist dat er sprake is van kwade trouw bij de belastingadviseur van X. Deze heeft ten onrechte een persoonsgebonden aftrekpost in de aangifte van X geclaimd. De kwade trouw wordt aan X toegerekend en de navorderingsaanslag wordt gehandhaafd. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Berekening arbeidskorting in emigratiejaar inclusief inkomen land van herkomst
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur in het verweerschrift terecht een herzien standpunt inneemt en het bedrag aan heffingskorting verhoogt. Bij de arbeidskorting neemt hij het inkomen uit land van herkomst mee, wat in het voordeel is van belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
Groeiende onrust zzp'ers over controles schijnzelfstandigheid
Onder zzp'ers groeit de onrust over de controles op schijnzelfstandigheid die de Belastingdienst vanaf 2025 gaat uitvoeren. Bij het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) komen sinds enkele weken dagelijks tientallen informatieverzoeken binnen. Bijna driekwart van de zzp'ers maakt zich zorgen, zegt IMK-directeur Michiel Hordijk.
Kwart huizen in Londen gratis weggegeven vanwege nieuwe belasting
Britse woningbezitters geven, vooruitlopend op kabinetsplannen om de overdrachtsbelasting te verhogen, op grote schaal hun huizen aan hun kinderen. In Londen zal in 2024 meer dan een kwart van de huizen gratis worden overgedragen, meldt makelaarsbedrijf Hamptons.
Aangenomen amendementen wetsvoorstel beëindiging salderingsregeling uitvoerbaar en handhaafbaar
De door de Tweede Kamer aangenomen amendementen met betrekking tot het wetsvoorstel voor de beëindiging van de salderingsregeling zijn uitvoerbaar en handhaafbaar. Dit stelt Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei op grond van haar contact met de ACM.
Terug in de tijd
Als mijn vader vroeger op zaterdag de weekboodschappen ging doen, dan vulde hij vooraf thuis een cheque in. Alleen het bedrag liet hij nog open. Dat noteerde hij vervolgens bij de kassa om daar wat tijd te besparen en ergernis bij de wachtenden na hem te beperken.
Nederland overschrijdt EU-begrotingsrichtlijnen
De Nederlandse overheidsuitgaven overschrijden de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels. Nederland moet meer bezuinigen om te voorkomen dat de overheidsuitgaven op de middellange termijn boven de Europese normen uitvallen. Dat zegt de Europese Commissie.
Positie consumenten verbeterd bij afschaffingsalderingsregeling
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van het kabinet om de salderingsregeling per 2027 in één keer af te schaffen. Het wetsvoorstel werd daarbij door de Kamerleden op een aantal punten gewijzigd om consumenten beter te beschermen tegen energieleveranciers.
Stappen tegen Spaanse ex-koning Juan Carlos om belastingfraude
De Spaanse oud-koning Juan Carlos wordt beschuldigd van vijf gevallen van belastingfraude door een groep voormalige juristen, rechters en openbaar aanklagers. Zij hebben een klacht ingediend tegen het voormalige staatshoofd, meldt de Spaanse onlinekrant elDiario op basis van rechtbankdocumenten. Ook betwisten de klagers de regeling die de oud-koning in 2021 trof om een belastingschuld van ruim 4 miljoen euro te voldoen.
Fiscaal dienstverleners tijdelijk geen voorrang bij BelastingTelefoon
De BelastingTelefoon verwacht extra drukte door vragen over de naheffingsaanslagen omzetbelasting 3e kwartaal 2024. Daarom hebben fiscaal dienstverleners met een beconnummer op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 november 2024 geen prioriteit bij het inbellen via Helpdesk Intermediairs van de BelastingTelefoon.