In geschil zijn de aan belanghebbende, X bv, met dagtekening 8 maart 2007 uitgereikte uitnodigingen tot betaling van douanerechten en omzetbelasting. Hof Amsterdam is van mening dat de inspecteur X bv terecht op de voet van artikel 201, lid 3, van het Communautair Douanewetboek (hierna: het CDW) in samenhang gelezen met artikel 54 van het Douanebesluit heeft aangemerkt als schuldenaar voor de meer verschuldigde douanerechten. De desbetreffende aangiften voor het brengen van goederen in het vrije verkeer zijn namelijk opgesteld op basis van onjuiste gegevens die X bv ten behoeve van de aangiften heeft verstrekt terwijl zij wist of redelijkerwijze had moeten weten dat deze gegevens onjuist waren. Volgens het hof staat aan dit schuldenaarschap niet in de weg dat X bv de onjuiste gegevens niet zelf aan de aangever heeft verstrekt maar door tussenkomst van een derde. X bv komt in cassatie. De Hoge Raad verwerpt het betoog van X bv dat artikel 54 van het Douanebesluit bij gebrek aan een basis in een wet in formele zin wettelijk niet verbindend is. Vervolgens beslist de Hoge Raad dat het hof een juiste uitleg aan artikel 54 Douanebesluit heeft gegeven. De in deze bepaling bedoelde persoon moet ook als schuldenaar worden aangemerkt indien hij de bedoelde gegevens niet zelf (rechtstreeks) ter beschikking stelt aan degene die de aangifte opstelt, maar – met het oogmerk die gegevens te doen gebruiken bij het opstellen van de aangifte – aan een derde. Naar redelijkerwijs niet voor twijfel vatbaar is, is deze uitlegging in overeenstemming met artikel 201, lid 3, tweede alinea, van het CDW. Het beroep in cassatie is ongegrond.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Staatssecretaris Achahbar vertrekt om integratiediscussie
Staatssecretaris Nora Achahbar van Toeslagen en Douane (NSC) heeft 15 november 2024 haar ontslag ingediend uit onvrede met gebeurtenissen binnen het kabinet na het geweld in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. De crisis die Achahbars aankondiging ontketende, is na een dag lang koortsachtig beraad op het Catshuis bezworen.
Kabinet overweegt naar Europees douaneagentschap te dingen
Het kabinet overweegt om zich kandidaat te stellen als vestigingsland voor een nieuw op te richten Europees douaneagentschap. Het Ministerie van Financiën kijkt of er bij regio's interesse is om het agentschap te huisvesten. Het agentschap moet EU-lidstaten helpen risico’s van goederenzendingen beter in te schatten om onder meer drugshandel en belastingfraude tegen te gaan.
Douane-agent wordt door utb's niet rechtstreeks en individueel geraakt
De Hoge Raad oordeelt dat X BV als direct vertegenwoordiger geen rechtsmiddelen kan aanwenden ter zake van de op naam van de opdrachtgever uitgereikte uitnodigingen tot betaling.
Internetconsultatie Besluit cameratoezicht douane
Met ingang van 1 januari 2024 mag de Douane persoonsgegevens verwerken als ze vaste en mobiele camera's inzetten. Hiertoe is de Algemene douanewet per die datum aangepast. De Staatssecretaris van Financiën is nu een internetconsultatie gestart over een conceptwijziging van het Algemeen douanebesluit waarin de voorwaarden verder zijn uitgewerkt. Belangstellenden kunnen tot en met 31 oktober 2024 reageren op deze conceptwijziging.
Nederland heeft zich onthouden van stemming voor ontwikkeling van VN-belastingverdrag
Bij de stemming over de Terms of Reference voor een VN-raamwerkverdrag heeft Nederland zich onthouden van stemming. Dat antwoordt staatssecretaris Idsinga van Financiën op Kamervragen van de leden Maatoug en Stultiens (GL-PvdA) over belastingverdragen.
Belgische autoriteiten eisen 1,5 miljard euro aan invoerrechten en btw van Nike
De Belgische douane en belastingdienst eisen dat sportmerk Nike 1,5 miljard euro betaalt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Nike zou te weinig invoerrechten en btw betaald hebben.
Hoge Raad antwoordt op prejudiciële vragen: er is wettelijke grondslag voor rente op achterstallen over invoer-BTW
De Hoge Raad antwoordt op de prejudiciële vragen van Rechtbank Noord-Holland dat de inspecteur rente op achterstallen over invoer-BTW in rekening kan brengen vanaf de dag waarop de BTW verschuldigd is geworden tot de dag waarop het verschuldigde bedrag is medegedeeld.
Houthandelaren straks gebonden aan strengere douaneregels
Vanaf 29 juni 2023 is de European Union Deforestation-free Regulation (EUDR) van kracht, de 'Ontbossingsverordening'. Om aan de EUDR-regels te voldoen, moeten bedrijven die handelen in hout, rundvlees, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja en afgeleide producten vanaf 30 december 2024 bij elke zending ook een zorgvuldigheidsverklaring (Due Diligence Statement) toevoegen. Er is een uitzondering voor sommige mkb-bedrijven en eenmanszaken die pas halverwege volgend jaar aan deze eis hoeven te voldoen. Dat meldt de Douane.
Kennisgroep: overgang onder algemene titel bij juridische fusie geen voordeel voor Wet bronbelasting 2021
De overgang onder algemene titel van het vermogen van de verdwijnende naar de verkrijgende rechtspersoon als gevolg van een fusie is geen opbrengst in de zin van art. 3.4a Wet BB 2021. Dat stelt de Kennisgroep dividendbelasting en bronbelasting.
Bij onjuiste aangifte kniebeschermers terecht verlengde navorderingstermijn toegepast
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de verlengde navorderingstermijn van vijf jaar van toepassing is. De aangiften van X BV zijn onjuist omdat de goederen daarin onder de verkeerde goederencode zijn aangegeven. Er is dan voldaan aan de voorwaarden van art. 7:7 juncto art. 10:5 Adw.