Belasting Advies in de Praktijk publiceert actuele fiscale jurisprudentie en beleid die zijn voorzien van praktische adviezen en tips. Het is een tweewekelijks blad gericht op de MKB-adviseur.
Zie hieronder de meest recente artikelen.
Verschenen in Belasting Advies in de Praktijk
Of sprake is van een aanhorigheid van een eigen woning is sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden. De beleving die een belastingplichtige daarbij heeft, sluit niet altijd aan bij de fiscale uitleg die een inspecteur of rechter daaraan geven. Dat bleek ook in deze zaak over een herenhuis.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X een te hoog bedrag aan financieringskosten eigenwoningschuld in aftrek heeft gebracht. Een deel van deze kosten heeft namelijk betrekking op leningen die niet kwalificeren als eigenwoningsschuld.
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat een man recht heeft op de aftrek van zijn ROW-kosten. Bij de aanslagregeling in een eerder jaar is dit namelijk uitdrukkelijk ter sprake gekomen en de man doet terecht een beroep op het vertrouwensbeginsel.
Gerechtshof oordeelt dat sprake is van misbruik van recht bij de verkoop van een auto door belanghebbende aan haar directeur-grootaandeelhouder. Inspecteur heeft terecht een naheffingsaanslag opgelegd.
Volgens Rechtbank Den Haag maakt de belastingplichtige niet aannemelijk dat het gehele bedrag aan liquide middelen nodig is voor een verbouwing. Hierdoor vormt het overtollige bedrag geen ondernemingsvermogen dat kwalificeert voor de doorschuifregeling aanmerkelijk belang.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat leningen zijn omgezet in informele kapitaalstortingen. De inspecteur heeft het verlies uit aanmerkelijk belang juist vastgesteld.
Bij certificering van aandelen in een onroerendezaakrechtspersoon (hierna OZR) verkrijgt een stichting de aandelen en reikt daarvoor certificaten uit. Verkrijging van aandelen in een OZR is een belastbaar feit voor de overdrachtsbelasting. Als de certificaten vereenzelvigd kunnen worden met de aandelen verleent de staatssecretaris een tegemoetkoming onder bepaalde voorwaarden die in een besluit zijn vastgelegd. Bestaat – met een beroep op het gelijkheidsbeginsel ؘ– ook recht op een tegemoetkoming als de economische eigendom van onroerende zaken wordt gecertificeerd? Nee, aldus Rechtbank Noord Holland.
Een werknemer vlucht met zijn gezin uit Oekraïne wegens de oorlog aldaar. Hij houdt zijn huurwoning en een bankrekening in Oekraïne aan en hij betaalt daarvoor de kosten. Vóór de aanvraag 30%-regeling werkt hij op een schip in internationale wateren. Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat hij bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst niet in Nederland woont. Hij heeft geen duurzame band van persoonlijke aard met Nederland. Hij kwalificeert daarom als ingekomen werknemer voor toepassing van de 30%-regeling.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de in 2015 betaalde beëindigingsvergoeding van € 5,5 mln. niet ineens ten laste van de winst kan worden gebracht. De vergoeding moet worden geactiveerd en afgeschreven, omdat deze verband houdt met de nieuwe hotelservice-overeenkomst. De rechtbank verwijst naar eerdere arresten van de Hoge Raad, waarin werd bepaald dat kosten die geen rechtstreeks oorzakelijk verband hebben met de verwerving of vervreemding van een deelneming, niet aftrekbaar zijn.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de aandeelhouders van een BV met ingang van 1 januari 2016 verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. Volgens de rechtbank is geen sprake van een nagenoeg gelijke verdeling van het aandelenkapitaal.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X de zakelijkheid van de kosten en de voorbelasting op facturen van Y BV onvoldoende aannemelijk maakt. De inspecteur heeft terecht de aftrek van kosten in de inkomstenbelasting gecorrigeerd en de aftrek van voorbelasting geweigerd.
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het besluit van de gedelegeerd Europese aanklager om getuigen op te roepen is onderworpen aan toetsing door de bevoegde nationale rechterlijke instantie. Dit geldt wanneer de rechtspositie van personen die tegen dat besluit opkomen aanmerkelijk wordt gewijzigd.
De FIOD heeft op 7 april 2025 een 59-jarige man uit de gemeente Lansingerland aangehouden op verdenking van accijnsfraude, valsheid in geschrift en onjuiste aangiften omzetbelasting. Zijn woning en een bedrijfspand zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, een auto, bankrekeningen en designer goederen.
De Kennisgroep loonheffing algemeen heeft een standpunt ingenomen over de belastbaarheid van een uitkering die de werkgever betaalt aan zijn werknemers naar aanleiding van een negatief premiepercentage WGA.
Een bad-leaver mag een eventueel vervreemdingsverlies ontstaan door een verplichte verkoop van aandelen aan de voormalige werkgever aanmerken als negatief loon. Dat stelt de Kennisgroep loonheffing algemeen in een gepubliceerd standpunt.
In het eerste kwartaal van 2025 noteerde de Kamer van Koophandel (KVK) de sterkste stijging van het aantal stoppende vestigingen in tien jaar tijd. Samen met een daling van het aantal startende vestigingen, betekent dit een afnemende groei van het aantal vestigingen. Op 31 maart 2025 stonden er 2.578.878 vestigingen ingeschreven in het KVK Handelsregister, dat is nog wel steeds een stijging van 1,4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024.
Het becon-uitstel 2023 eindigt op 30 april 2025. Als door bijzondere omstandigheden de aangifte van de klant niet tijdig kan worden ingediend en nog geen aanvullend uitstel is aangevraagd, moet vóór 1 mei 2025 gemotiveerd aanvullend uitstel worden aangevraagd. Dit staat op de site van de Belastingdienst.
De Kennisgroep bijzondere winstbepalingen VPB heeft een standpunt over de Regeling functionele valuta ingetrokken in verband met de inwerkingtreding van een recent besluit hierover.
De rechtbank in Den Bosch heeft Peter Gillis veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Dat gebeurde in een zaak waarin de realityster en vastgoedondernemer werd verdacht van onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X BV ten onrechte voorbelasting heeft afgetrokken op facturen van Y BV, waardoor de naheffingsaanslagen en de boetes terecht zijn opgelegd.