In het Nederlandse taalgebruik heeft het woord drempel voor sommigen een negatieve bijsmaak. Het staat voor hen synoniem voor belemmering. Ook in fiscale zin kennen wij drempels die een belemmering vormen. Zo kan men bijvoorbeeld bepaalde giften slechts in mindering brengen op het belastbare inkomen voor de inkomstenbelasting indien die giften een bepaald deel van het inkomen uitmaken. In de fiscaliteit zijn er echter ook drempels die positief worden ervaren. Eén van die positieve drempels is de kleine ondernemersregeling in de btw.

Bij een verschuldigd btw-bedrag van per saldo niet meer dan € 1345 blijft een ondernemer in Nederland buiten de heffing van btw (kleine ondernemersregeling). Andere EU-lidstaten kennen andere drempelbedragen, waarbij het Verenigd Koninkrijk met een registration threshold van £ 82.000 aan omzet de kroon spant.

Het Hof van Justitie EU heeft duidelijk gemaakt dat een ondernemer alleen maar gebruik kan maken van de kleine ondernemersregeling indien hij in de desbetreffende EU-lidstaat is gevestigd (HvJ EU 26 oktober 2010, nr. C-97/09 (Schmelz), V-N 2010/58.20). Nu per 1 januari 2015 alle telecommunicatie-, omroep en elektronische diensten verricht aan particuliere afnemers belast zijn in het land waar de afnemer woont of is gevestigd, levert dit de merkwaardige situatie op dat een ondernemer uit het Verenigd Koninkrijk tot een omzet van £ 82.000 geen btw hoeft te voldoen over zijn verkopen aan Britse particulieren, terwijl een Nederlandse ondernemer al bij verkoop van £ 1 (of nog minder) aan een Britse particulier btw zal moeten voldoen in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij behoren uiteraard ook de nodige administratieve verplichtingen.

De Europese Commissie heeft in haar plannen voor een digitale interne markt mijns inziens dan ook terecht voorgesteld om een btw-drempel te introduceren voor e-commerce start-ups. Hoe die drempel eruit gaat zien is nog onduidelijk. Naar mijn mening zou bij die drempel uit gegaan moeten worden van de wereldwijde omzet. Alleen op die manier blijven alleen échte kleine ondernemers (van wie minder verwacht mag worden qua administratieve en compliance-verplichtingen) buiten de heffing. Ook moet het gaan om een pan-Europese drempel die geldt voor alle lidstaten, zodat er geen ongelijkheid ontstaat tussen binnenlandse en buitenlandse ondernemers.

Bij zo'n drempel is een ondernemer wiens wereldwijde omzet bijvoorbeeld onder de € 5000 valt in geen van de EU-lidstaten verplicht om btw te voldoen ongeacht waar hij is gevestigd. Een ondernemer die daar boven uit komt zal wel btw moeten voldoen in alle EU-lidstaten waar zijn prestaties belast zijn. De gedachte dat kleine ondernemers met name lokale transacties hebben, is inmiddels achterhaald en steeds meer prestaties zullen op afstand worden verricht. Om de drempel toekomstbestendig te maken is het daarom ook van belang om deze niet te beperken tot e-commerce. Een dergelijke drempel zal door de meeste belastingplichtigen zeker niet als een belemmering, maar als een opluchting, worden ervaren.

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Omzetbelasting

15

Gerelateerde artikelen