Nog even en je kunt er bijna niet omheen; Sinterklaas en zijn Pieten komen 15 november weer in het land. Over dit culturele erfgoed wordt al maanden oeverloos gediscussieerd. Immers, het feit dat de goedheiligman gebruik maakt van Zwarte Pieten als knechten is bij een commissie van de V-N niet in goede aarde gevallen. Nederland kreeg duidelijk de zwartepiet toegespeeld. Dat gold op een ander terrein ook voor Spanje. Ook daar ging het om erfgoed, zij het niet van culturele aard.

Als gevolg van het onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners heeft het Europese Hof van Justitie EU geoordeeld dat de Spaanse schenk- en erfbelasting in strijd is met de vrijheid van kapitaal (HvJ EU 3 september 2014, nr. C-127/12 (commissie vs. Spanje)).
 
De Spaanse schenk- en erfbelasting wordt geheven op basis van nationale wetgeving. Als de verkrijger in Spanje woont, dan wordt over de gehele verkrijging in Spanje erf- of schenkbelasting kan worden geheven. Als de verkrijger niet in Spanje woont, dan kan in Spanje alleen erf- of schenkbelasting geheven over de situsgoederen. Echter, als gevolg van de autonomie van de diverse regio's in het land (de ‘Comunidades Autónomas') bestaan er in diverse regio's van Spanje afwijkende bepalingen. Hierdoor kunnen de inwoners van de diverse regio's profiteren van lagere grondslagen, lagere tarieven, vrijstellingen, en andere speciale regelingen. Een voorbeeld betreft – hoe kan het ook anders – Madrid. De regio die onze goedheiligman herbergt, voorziet in een vermindering van 99% van de schenk- en erfbelasting. Deze, en andere regionaal bepaalde regelin- gen, zijn echter alleen van toepassing op inwoners van deze regio's. Niet-inwoners hebben geen mogelijkheid om te profiteren van de lokale regelingen, waarmee niet-inwoners worden gediscrimineerd ten opzichte van inwoners.
 
Zoals een andere heiligman, met zowel Nederlandse als Spaanse roots zei: ‘‘Ieder voordeel heb z'n nadeel''. Spanje wordt gedwongen om zijn wetgeving aan te passen, maar heeft nog niet aangegeven hoe zij dit wil doen en daar neemt ze (bewust) de tijd voor. Niet-inwoners kunnen op dit moment wellicht hun Spaanse vakantiehuis zonder veel schenk- en of erfbelasting over doen naar de volgende generatie, maar de uitspraak van het Hof van Justitie EU heeft er vooral voor gezorgd dat de Spanjaarden in korte tijd er massaal voor kiezen om hun vermogen nog dit jaar over te dragen naar de volgende generatie. Hier zien we exact hetzelfde gedrag dat in Nederland ontstond toen vermoed werd dat de bedrijfsopvolgingsregeling in strijd was met het gelijkheidsbeginsel en toen de verruimde vrijstelling voor eigenwoningschenkingen werd ingevoerd. Wanneer belastingplichtigen tijdelijk de kans krijgen om zonder belastingheffing hun vermogen over te dragen, dan doen ze dat! 
 
Als Zwarte Piet dan niet meer het hulpje van Sint mag zijn die cadeautjes rondbrengt, dan is een tijdelijke vrijstelling van schenkbelasting wellicht toch een goed alternatief om alle (zoete en stoute) kindertjes toch cadeautjes te geven en de koopkracht op peil te houden.

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Europees belastingrecht, Schenk- en erfbelasting

17

Gerelateerde artikelen