Voor het aanpakken van de werkdruk binnen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie bestaat geen ‘silver bullet’. Wel kunnen op verschillende terreinen maatregelen worden genomen die ieder voor zich en in samenhang kunnen bijdragen aan vermindering en beheersing van de werkdruk. Dit is de conclusie van het rapport Verkenning Werkdruk Rechtspraak en Openbaar Ministerie dat verkenner Jaap Winter op 23 april 2024 overhandigde aan minister Weerwind voor Rechtsbescherming en voorzitter Fierstra van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR).

De verkenner doet in zijn rapport tientallen aanbevelingen die de werkdruk kunnen verminderen. De aanbevelingen zijn onder te verdelen in verschillende thema’s, waaronder arbeidsvoorwaarden, opleiding, bredere inzet van ervaren juristen en juridische ondersteuning, actieve regievoering door de rechter, organisatie van het werk (zelfsturende teams), leiderschap, financiën, innovatie, digitalisering en inzet van AI. De Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen roepen de NVvR en de minister op snel overeenstemming te bereiken over de voorstellen die zien op de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie van rechters en officieren.

De Rechtspraak bestudeert de aanbevelingen en bekijkt hoe deze een plek kunnen krijgen naast of binnen de al bestaande initiatieven om de werkdruk terug te dringen.

Over digitalisering en de inzet van AI schrijft de verkenner dat in de rechtspraak een zorg bestaat over het vervangen van het rechterlijk oordeel door een machine-oordeel. Voordat dat echter een serieuze mogelijkheid wordt, zijn er veel mogelijkheden voor efficiënte inzet van AI die er met name toe dienen het werk in zaken efficiënter te verrichten en het publiek beter voor te lichten over hoe recht wordt gesproken. Voorbeelden die zijn besproken zijn o.a. het gebruikmaken van AI bij het anonimiseren van uitspraken zodat efficiënt de werkelijke output van de rechtspraak inzichtelijk wordt in plaats van alleen een klein aantal zaken dat als saillant wordt beschouwd en wordt gepubliceerd, het inzicht verkrijgen en ordenen van omvangrijke procesdossiers en het efficiënt organiseren van overige werkprocessen.

Bron: Rechtspraak

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

145

Gerelateerde artikelen