De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag zijn begrotingsvoorstel gepresenteerd, met een totaal van 7,3 biljoen dollar (6,7 biljoen euro). Het voorstel schetst een visie voor een mogelijke tweede termijn en vormt het startschot van Bidens herverkiezingsstrijd tegen voormalig president Donald Trump.

Biden wil onder meer belastingverlagingen voor de middenklasse, gefinancierd door hogere belastingen voor de rijken en het bedrijfsleven. Volgens het voorstel zouden sommige huiseigenaren maandelijkse belastingvoordelen krijgen om hoge hypotheekrentes te compenseren. Ouders krijgen subsidies voor kinderopvang, de overheid krijgt nieuwe bevoegdheden om de prijzen van voorgeschreven medicijnen te verlagen.

Gezien de verdeeldheid in het Congres is de kans echter klein dat veel van het begrotingsvoorstel wordt aangenomen.

Biden zei begin van de maand al dat hij vooral miljardairs meer belasting wil laten betalen. Mensen die minder dan 400.000 dollar per jaar verdienen worden volgens de plannen niet zwaarder belast. De president wil de vennootschapsbelasting voor bedrijven verhogen van 21 procent naar 28 procent. Ook moeten ondernemingen fors meer gaan betalen voor de inkoop van eigen aandelen.

Biden, een Democraat, staat onder druk van de Republikeinen die dreigen het Amerikaanse schuldplafond niet te verhogen als hij niet instemt met scherpe bezuinigingen. Zelf zegt de president ernaar te streven het begrotingstekort in tien jaar tijd met 2 biljoen dollar te verminderen, oftewel met 200 miljard dollar per jaar. De belastingverhogingen moeten daaraan bijdragen.

Bron: ANP/Bloomberg

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

280

Gerelateerde artikelen