Op donderdag 21 april verschijnt nummer 7427. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. T.M. Vergouwen en prof. mr. F.P.G. Pötgens - De status van het OESO-Commentaar volgens de jurisprudentie van de Hoge Raad (deel 2)
    In deze bijdrage in twee delen wordt door de auteurs de jurisprudentie van de Hoge Raad geanalyseerd en gecategoriseerd over de status van eerder en later Commentaar op het OESO-Modelverdrag voor de interpretatie van belastingverdragen. Vastgesteld wordt dat er een vrij duidelijke lijn is te onderkennen hoe in dezen omgegaan moet worden met anterieur OESO-Commentaar. Voor posterieur OESO-Commentaar is dit in mindere mate het geval. Met het oog op de rechtseenheid en -ontwikkeling worden aanbevelingen gedaan om meer consistentie en eenduidigheid aan te brengen in het gebruik van het OESO-Commentaar. Verder wordt het beleid in de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2020 onderschreven dat in het protocol bij belastingverdragen wordt gestipuleerd hoe de verdragsluitende staten met het anterieure en posterieure OESO-Commentaar wensen om te gaan en wordt een aantal aanbevelingen gedaan ter verdere verbetering.
  • Mr. dr. C. Bruijsten - Verschillende waarderings- en winstbepalingsstelsels en bestendige gedragslijn
    Goed koopmansgebruik biedt ondernemers enige vrijheid bij de jaarwinstbepaling. Maar hoe ver reikt die vrijheid en waar roept de bestendige gedragslijn een barrière op bij de keuze voor verschillende winstbepalingsstelsels? Mag een ondernemer voor het ene bedrijfsmiddel een ander waarderingsstelsel toepassen dan voor een ander bedrijfsmiddel? In deze bijdrage volgt een verkenning.
  • Drs. N. Cohen - De eigenwoningregeling – een schreeuw om vereenvoudiging
    Verslag van de debatmiddag van de Vereniging voor Belastingwetenschap over de eigen woning, gehouden op 24 maart 2022 in Den Haag.
  • Mr. F. Tromp - Misbruik van recht in de Europese btw
    Op 29 april 2022 promoveert Fred Tromp aan de Tilburg University op het proefschrift ‘Misbruik van recht in de ­Europese btw’.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

10