Op donderdag 19 mei verschijnt nummer 7431. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. S.F.J.J. Schenk - Mag het een beetje meer zijn?
  • Drs. C. Overduin - Aftrek scholingsuitgaven geschrapt: een STAP in de verkeerde richting
    De fiscale aftrek scholingsuitgaven is inmiddels geschrapt. In plaats daarvan is er nu een subsidieregeling (STAP). In dit artikel wordt deze wijziging besproken. De vooraf gestelde doelen bij deze wijziging worden opgesomd en vervolgens getoetst: worden deze doelen behaald? De nieuwe regeling kent beduidend hogere uitvoeringskosten en veronderstelt een (te) hoog doenvermogen bij de burger. Ook is er minder budget beschikbaar en is er geen fatsoen­lijk overgangsrecht geformuleerd voor meerjarige opleidingen. De wijziging heeft verder nadelige effecten voor burgers met een laag inkomen, nota bene de groep waarvan de wetgever meent dat zij juist profiteren van de wijziging. De opleidingsinstituten lijken de enigen te zijn die echt gebaat zijn bij deze wijziging omdat zij een goudgerand verdienmodel in de schoot geworpen hebben gekregen. De nieuwe regeling kent juridische kwetsbaarheden. Al met al is nu dus een stap in de verkeerde richting gezet. Te vrezen is echter dat terugdraaien geen optie meer is en er dan maar binnen de nieuwe regeling verbeteringen moeten worden doorgevoerd.
  • Mr. dr. M.H.M. van Oers - Faillissementsaanvraag door de fiscus
    Het tijdperk van nauwelijks faillissementen lijkt een einde te gaan nemen. Het versoepelde uitstel van betaling vanwege de COVID-19-pandemie (bijzonder uitstel) eindigde per 1 april 2022. Het is niet te voorspellen hoe een en ander zich gaat voltrekken, maar het is niet te gewaagd te stellen dat een aantal van deze ondernemers op een gegeven moment in staat van faillissement komt te verkeren. Deze bijdrage gaat over de faillissementsaanvraag door de Ontvanger, in het bijzonder over de regels die de Ontvanger in acht moet nemen. Nagegaan wordt of deze formele aspecten onnodige belemmeringen voor een belastingschuldige met zich brengen.
  • Mr. F.R. Herreveld - Boekbespreking
    Een bespreking van ‘Over H.J. Hofstra (1904-1999)’ gepubliceerd door mr. L.J.A. Pieterse.
  • Rubriek Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Heeft klagen zin?

In dit artikel besteden mr. drs. R.E. Dohmen RA AA en mr. drs. B. Jonker RA aandacht aan de tuchtrechtelijke aansprakelijkheid van medewerkers van de Belastingdienst. Aanleiding voor deze bijdrage is een uitspraak van de Accountantskamer tegen een FIOD-medewerker. Het betreft echter niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste klacht tegen een medewerker van de Belastingdienst zijn. De schrijvers plaatsen deze recente uitspraak in een breder perspectief van het tuchtrecht en betrekken daarbij vergelijkbare praktijksituaties.

Buitenlandse belastingplicht en het belang van vestigingsplaats

In deze bijdrage gaan J. Kamel LLM en mr. W. Dekker in op enkele overeenkomsten en verschillen in de buitenlandse belastingplichtbepalingen van de Vennootschaps­belasting en de Inkomstenbelasting.

Bron: WFR-signalering

Producten: WFR-signaleringen

19