Op donderdag 22 december 2022 verschijnt nummer 7458. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. P.H.J. Essers - Voorwoord
  • Mr. S.C. Keij - Dankwoord
  • Mr. J.A.G. van Es Fiscale geheimterminologie
    De auteur gaat in aanvulling op zijn artikel in WFR 2011/1069 in op de betekenis van in de fiscaliteit gebruikte termen die een bepaalde hoegrootheid aangeven. Vervolgens wordt aandacht besteed aan enkele voorbeelden van ‘fiscale geheimterminologie’ met betrekking tot in de fiscaliteit gebruikte tijdsaanduidingen. Tot besluit wordt nog een aanbeveling gedaan.
  • Prof. dr. S.J.C. Hemels - Instrumenteel gebruik van belastingen revisited
    Sjaak Jansen was volgens zijn afscheidsrede altijd kritisch over instrumentalisering van het belastingrecht. Zijn afscheid van het Weekblad fiscaal recht vormde voor Sigrid Hemels aanleiding om zijn afscheidsrede te herlezen. Dit inspireerde haar tot bespiegelingen over het via het progressieve tarief van oudsher instrumenteel inzetten van belastingen en het leave-them-as-you-find-them principe, de illusie van een neutrale belastingheffing omdat belastingwetgeving per definitie beleidskeuzes weerspiegelt en geworteld is in de normen van haar tijd, het via de giftenaftrek instrumenteel inzetten van de belastingwet om de pluriforme democratische samenleving te versterken en het (zichtbaarder) toepassen van het toetsingskader voor fiscale regelingen.
  • Mr. F.R. Herreveld - Constitutionele toetsing door de Raad van State
    De Afdeling Advisering van de Raad van State heeft een belangrijke rol bij toetsing van wetsvoorstellen als deze worden ingediend, interessant onderdeel van de toetsing is de vraag of een voorstel mogelijk in strijd komt met in de Grondwet vastgelegde rechten. In dit artikel wordt de staatsrechtelijke plaats van de Raad van State beschreven en een toelichting gegeven op de wijze waarop de Raad van State invulling geeft aan zijn plek in het staatsrechtelijk bestel als het gaat om Grondwetstoetsing. Voorts wordt dit geplaatst in de discussies rondom constitutionele toetsing door de rechterlijke macht en tot slot worden een aantal aanbevelingen gedaan ter verbetering van het staatsrechtelijk discours rond Grondwetstoetsing.
  • Mr. R.J. Koopman - De praktische blik
    Effectieve rechtsbescherming vraagt om toegang tot goede rechtshulpverleners. De auteur maakt zich zorgen over de toegang tot goede fiscale rechtshulp voor belastingplichtigen die dat nodig hebben. De wetenschap, politiek en overheid steken veel energie in de verbetering van de rechtsbescherming in het belastingrecht. De auteur juicht dat toe. Hij pleit voor een nieuwe institutionele balans door versterking of oprichting van instellingen die een tegenmacht kunnen vormen ter compensatie van de grote slagkracht van de uitvoerende macht. De Amerikaanse Taxpayer Advocate verdient het om als inspiratiebron in beeld te blijven.
  • Prof. dr. L.G.M. Stevens - Hoe verstoring van het draagkrachtbeginsel een evenwichtig inkomensbeleid in de weg staat
    De wisselwerking tussen het schadevergoedingsbeginsel en het draagkrachtbeginsel wordt steeds gecompliceerder. De ruimte voor toepassing van het draagkrachtbeginsel wordt beperkt door de relatief sterke toename van ‘groene’ belastingen. Beide typen belastingen zijn belangrijke componenten in de totale belastingdruk. Draagkracht en koopkracht staan in dat verband met elkaar op gespannen voet. Het grillige verloop en samenstelling van de marginale integrale belastingdruk maken het lastig de scheefgroei op de cruciale beleidsterreinen terug te dringen en aan de huidige crisissituaties het hoofd te bieden. Als we niet ten minste de gesignaleerde verstorende systeemfouten in de draagkrachtbelastingen elimineren, zullen we nooit toekomen aan de zo hoognodige toekomstbestendige belastingherziening.
  • Mr. W.J.M. Vennix RB - Verhoging overdrachtsbelasting voor niet-woningen is ongerechtvaardigd en ongewenst
    De auteur betoogt dat de overdrachtsbelasting geen overtuigende rechtsgrond heeft, maar toch blijft voortbestaan omdat praktische overwegingen aan afschaffing in de weg staan. Het argument dat de heffing eenvoudig uitvoerbaar is, gaat echter al lang niet meer op. Voorts is de recente tariefverhoging, die niet alleen woningbeleggers treft, maar ook alle kopers van niet-woningen, totaal niet onderbouwd, anders dan met het budgettaire argument. Het hoge tarief van de overdrachtsbelasting kan blijkbaar naar willekeur (nog verder) worden verhoogd om gaten in de schatkist te vullen. Met de woorden van Sjaak Jansen in zijn afscheidscollege constateert de auteur dat “het uit de hand is gelopen”.
  • Prof. dr. B.G. van Zadelhoff - Belastingen en Belastingdienst zijn niet altijd de beste instrumenten
    Mede geïnspireerd door de kijk van Sjaak Jansen op belastinginstrumentalisering plaatst de auteur een kritische noot bij het voorgenomen btw-nultarief voor groenten en fruit alsook bij de rol van de Belastingdienst ter uitvoering van tegemoetkomende regelingen.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

12