Op dinsdag 14 februari 2023 is nummer 7466 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx - De baas betaalt de boodschappen! En de btw is aftrekbaar?
    In tijden van krapte op de arbeidsmarkt en inflatie kijken werkgevers wat zij kunnen doen om personeel te behouden en werven. De btw op personeelsverstrekkingen is door het BUA in beginsel echter niet aftrekbaar. Een recente zaak van het Hof van Justitie lijkt echter een ruimere leer toe te passen van het Fillibeck-criterium, waardoor de btw op personeelsverstrekkingen vaker aftrekbaar lijkt te zijn. In dit artikel onderzoekt de auteur of dit arrest inderdaad een ruimere leer kent en zo ja wat de gevolgen hiervan zijn voor het Nederlandse BUA.
  • Dr. M. A. Siglé RA - De rol van monitoring in het TCF
    Monitoring is een essentieel onderdeel van elk systeem van beheersing, en zo ook van fiscale beheersing. Dit blijkt tevens uit de voorwaarden voor deelname aan het (doorontwikkelde) horizontaal toezicht, waarin een van de zes concrete eisen voor deelname ziet op de adequate inrichting van de monitoring. In de praktijk worstelen veel organisaties, adviseurs én medewerkers van de Belastingdienst met de vraag wat een adequate monitoring inhoudt. In deze bijdrage introduceert de auteur een model met acht stappen aan de hand waarvan een organisatie haar interne monitoring kan inrichten en aan de hand waarvan adviseurs en medewerkers van de Belastingdienst de kwaliteit van monitoring door een organisatie kunnen beoordelen.
  • Mr. G. Schutz en J.R. Goudsmit LLM - De deferred tax berekening in Pillar 2 op hoofdlijnen
    In dit artikel gaan de auteurs in op de regeling voor belastinglatenties uit Pillar 2. De auteurs concluderen aan de hand van verschillende voorbeelden dat het meenemen van belastinglatenties een welkome maar complexe toevoeging ten opzichte van het vorige voorstel is en niet in alle situaties tot een bevredigend resultaat leidt.
  • Mr. A.H.G. Oldeman - Uitreiking Stevensprijs 2022
    Verslag van de uitreiking van de Stevensprijs 2022, gehouden op 3 februari 2023 te Den Haag.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

32