Op dinsdag 21 februari 2023 is nummer 7467 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. dr. J.J.A.M. Korving - Kwalificerend belang, doorslaggevende zeggenschap en voorwerp van de regeling
    De wetgever heeft in de Wet bronbelasting 2021 en de liquidatieverliesregeling het begrip ‘kwalificerend belang’ geïntroduceerd. Dat begrip moet zodanig worden uitgelegd aan de hand van de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat toepassing van beide regelingen beperkt is tot situaties waarin sprake is van ‘doorslaggevende zeggenschap’. Het gevolg daarvan is dat uitsluitend de Europeesrechtelijke vrijheid van vestiging van toepassing zou moeten zijn. Omdat het geografische bereik van beide Nederlandse regelingen beperkt is tot niet-EU-lidstaten kan een beroep op het EU-recht dan niet baten, omdat op derde-landensituaties alleen het vrije kapitaalverkeer van toepassing is. Auteur gaat in deze bijdrage in op de vraag naar de samenloop van de EU-verkeersvrijheden en de toepassing daarvan op het begrip ‘kwalificerend belang’ in de Wet bronbelasting 2021 en de liquidatieverliesregeling.
  • S.P.M. Kramer LL.M. & mr. D. Braakman - Het Besluit Pensioenen Internationale Organisaties: lang gewacht, toch gekregen, het nieuwe Besluit gewikt en gewogen
    Met ingang van 24 augustus 2022 is het Besluit Pensioenen Internationale Organisaties in werking getreden. De auteurs stellen dat hoewel het Besluit een eerste stap in de juiste richting is in deze complexe pensioencasuïstiek, het Besluit nog onvoldoende recht doet aan de vigerende overgangsregelingen en de door de Hoge Raad voorgestane benadering van deze situaties.
  • Mr. R.K. Bane - Geschilbeslechting onder belastingverdragen en daarbuiten
    Verslag van de conferentie ‘Dispute resolutions under tax treaties and beyond’, gehouden op 28 en 29 november 2022 te Milaan.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

15