Op 8 augustus 2023 is nummer 7489 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. drs. E.R. Koster RC - Totaalwinst heroverwogen
    In de heffing van voordelen uit onderneming staat het begrip totaalwinst centraal, maar de rechtshistorie van dat concept heeft in de fiscale literatuur weinig systematische aandacht gekregen. Tijdens en kort na WO I vormde de Oorlogswinstbelasting (1916) de katalysator voor de totstandkoming van een zelfstandige fiscale-winstopvatting, in afwijking van het commerciële jaarresultaat. Daarbij kwamen dragende beginselen tot wasdom die tegenwoordig aan het totaalwinstbegrip (kunnen) worden toegeschreven. Niettemin duurde het tot de Belastingherziening 1950 voordat de heffing over de totaalwinst van een onderneming technisch (nagenoeg) volledig mogelijk werd. Vervolgens kon goed koopmansgebruik zich in de jaren vijftig tot een open norm voor de fiscale jaarwinstbepaling (winstmoment) ontwikkelen.
  • D.R. ter Steege MSc LLM - Pillar 2 in het licht van (duurzame) tax incentives
    Pillar 2 moet een wereldwijd minimumniveau aan winstbelasting voor grote multinationals waarborgen. Deze bijdrage behandelt de vraag welke impact tax incentives kunnen hebben onder Pillar 2, meer specifiek wat de impact kan zijn van nationale duurzame tax incentives.
  • Mr. M.C. Hulsman & mr. T. Boonstra - Fiscale risico’s afdekken in overnamecontracten
    De auteurs bespreken verschillende mogelijkheden om fiscale risico’s af te dekken in een overnamecontract. Het doel van deze bijdrage is om een actueel overzicht te geven op de ontwikkelingen in de markt van de afgelopen jaren en op welke wijze deze helpen bij het maximaliseren van de opbrengst van een transactie.
  • J.M. Lammers - The Spirit of International Tax Law: From fiscal virtue to mission-oriented moon-shot
    Op woensdag 21 juni 2023 is Jeroen Lammers gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘The Spirit of International Tax Law: From fiscal virtue to mission-oriented moon-shot’.
  • Rubriek Tegenspraak

Producten: WFR-signaleringen

205