Op 17 oktober 2023 is nummer 7498 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. H. Vording - Van Belastingplan naar belastinghervorming
    Ook het (vermoedelijk) laatste Belastingplan van dit kabinet is weer beleidsarm. Dat is een logisch gevolg van de inpassing van de Nederlandse begrotingscyclus in de Europese, waardoor eind augustus eigenlijk alleen lastenverschuivingen in verband met het koopkrachtplaatje aan de orde zijn. Zo bezien is de reikwijdte van het Belastingplan nog steeds wat te ruim. Interessanter zijn de vooruitzichten. De signalen dat échte vereenvoudiging nodig is, worden krachtiger. Belangrijke stappen zijn alleen te maken ten koste van de belangrijkste vooronderstelling van ons belastingrecht – er is minder ruimte voor maatwerk, massale processen vergen grovere opzet en minder ambitieuze doelstellingen.
  • Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Wijzigingen in het pakket Belastingplan 2024 voor de IB-ondernemer, dga en particulier
    De auteur bespreekt de belangrijkste in het pakket Belastingplan 2024 voorgestelde wijzigingen voor de IB-ondernemer, de dga en de particulier.
  • Dr. G.K. Fibbe & prof. dr. A.J.A. Stevens - Wetsvoorstel Fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen
    Auteurs bespreken het wetsvoorstel Fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen. Zij kunnen zich vinden in de afschaffing van het overdraagbaarheidscriterium alsmede de codificatie van de huidige en nieuwe classificatiemethoden. Wel moeten eerst de nieuwe vergelijkbaarheidscriteria bekend zijn gemaakt en getoetst door het parlement. Een reflectie op de grondslagen van de vennootschapsbelastingplicht is daarbij onontbeerlijk. Eenvoudiger is het de eerder door auteurs voorgestelde algehele symmetrische regeling in te voeren. Daarmee wordt de lastige vergelijkbaarheidsproblematiek vermeden en hybride mismatches in het geheel voorkomen.
  • Mr. M. Betjes - Klimaatmaatregelen in het Belastingplanpakket 2024
    Met Prinsjesdag zijn wederom een aantal fiscale klimaatmaatregelen aangekondigd. Klimaatmaatregelen nemen een steeds prominentere plaats in binnen ons fiscale stelsel, zowel in het kader van het beprijzen van milieuvervuilend gedrag als het stimuleren van milieuvriendelijk gedrag. Fiscale professionals dienen aandacht te besteden aan dit nieuwe speelveld. In dit artikel behandelt de auteur het belang van fiscale klimaatmaatregelen, de inhoud van het belastingplanpakket 2024 op het gebied van klimaat alsmede een blik naar de nabije toekomst.
  • Mr. dr. M.D.J. van der Wulp - Vastgoedaandelentransacties: doorbreken van doorkijken
    In het Belastingplan 2024 is een overdrachtsbelastingmaatregel opgenomen die ten doel heeft om een stokje te steken voor een btw-besparing bij vastgoedaandelentransacties. Hoewel er volgens het kabinet mogelijkheden zijn om de btw-druk te verhogen, meent het kabinet dat de voorgestelde wijziging in de overdrachtsbelasting doeltreffender en doelmatiger is. De auteur bespreekt de voorgestelde maatregel voor vastgoedaandelentransacties op kritische wijze. Hij meent dat een alternatieve oplossing in de btw heroverweging verdient en doet hiertoe een voorstel.
  • Mr. dr. H. Vermeulen - Wet aanpassing FBI
    In deze bijdrage gaat de auteur in op het voorstel om het regime voor de FBI aan te passen. Met dat voorstel beoogt het kabinet twee vastgoedlekken te dichten. Straks zal het een FBI niet meer zijn toegestaan om rechtstreeks in binnenlands vastgoed te beleggen. Daarmee komt een einde aan de vastgoed-FBI zoals wij die nu kennen. De FBI kan wel op indirecte wijze in binnenlands vastgoed beleggen en verder in buitenlands vastgoed beleggen. De voorgestelde aanpassing leidt ertoe dat economisch dubbele belasting niet meer wordt voorkomen en dus met een breuk met het beginsel van fiscale neutraliteit.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

194