Op 7 november 2023 is nummer 7501 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. L.G.M. Stevens - Het ongemak rond de Vpb-giftenaftrek
  • Prof. mr. dr. R.H.C. Luja - Voldoet het gebruik van fiscale grondslagen bij eigen bijdragen en vermogenstoetsen nog?
    De fiscale rendementsgrondslag en het verzamelinkomen doen ook dienst binnen niet-fiscale wetgeving, zoals de AWIR, de Wmo en de Wlz. Deze begrippen sluiten soms niet aan bij wat in die andere wetgeving is beoogd, met als gevolg dat er ondanks voldoende vermogen toch aanspraken ontstaan op overheidsuitkeringen en toeslagen. Ook kunnen eigen bijdragen te laag uitvallen omdat inkomen pas later in aanmerking wordt genomen. De auteur stelt voor om bij AB-vermogen en vermogen dat in de toekomst onder een eventuele vermogenswinstbelasting valt, het tekort aan eigen bijdragen in te halen. Bij aflossing van gedefiscaliseerde overbedelingsschulden, het afstand doen van een vruchtgebruik of een schenking kan worden gewerkt met een compenserende heffing. Verder wordt voorgesteld de vermogenstoets aan te passen met betrekking tot excessief lenen en papieren schenkingen.
  • Mr. dr. T.A. Cramwinckel, mr. L.R.W. Respen & mr. R.A. de Boer - Formeelrechtelijke aspecten in de Nederlandse implementatie van Pillar Two
    In deze bijdrage bespreken de auteurs diverse formeelrechtelijke aspecten van het wetsvoorstel Wet Minimumbelasting 2024 (Pijler 2) (‘Wetsvoorstel’). De auteurs betogen dat het Wetsvoorstel een aantal (nieuwe) formeelrechtelijke verplichtingen introduceert die op bepaalde punten afwijken van de thans geldende uitgangspunten. Dit leidt tot aandachtspunten op het terrein van rechtsbescherming.
  • Prof. dr. Q.W.J.C.H. Kok - Sarakreek en ATAD2
    Per 1 januari 2020 is ATAD2 geïmplementeerd in de Nederlandse vennootschapsbelasting. Deze wetgeving richt zich tegen zogenoemde hybridemismatches. Sinds 2003 bevat het regime fiscale eenheid ook al een bepaling die zich richt tegen een mismatch tussen landen. Dat is de zogenoemde (anti-)Sarakreekbepaling van art. 15ac lid 5 Wet VPB 1969. In deze bijdrage onderzoekt prof. dr. Q.W.J.C.H. Kok hoe art. 15ac lid 5 Wet VPB 1969 zich verhoudt tot ATAD2. In het verlengde daarvan komt ook de samenloop tussen ATAD2, art. 15ac lid 5 Wet VPB 1969, de spoedreparatiemaatregelen fiscale eenheid en art. 13 lid 17 Wet VPB 1969 aan de orde.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

181