Op 16 januari 2024 is aflevering 7510 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. A.M.A. de Beer - De aandeelhouder-ondernemer in de BOR en DSR (II)
    In een tweeluik stelt A.M.A. de Beer het ondernemerschap van de aandeelhouder voor de BOR en DSR centraal. In dit tweede deel gaat auteur allereerst in op het oneigenlijk gebruik van de BOR en DSR in het licht van het aandeelhouder-ondernemerschap. Daarbij beoordeelt auteur tevens de voorstellen van (in het bijzonder) het kabinet gericht op de bestrijding van het oneigenlijk gebruik. Vervolgens wordt ingegaan op de reikwijdte van het ondernemerschap voor de BOR en DSR. Centraal staat daarbij de vraag wat de status van aandeelhouder-ondernemer betekent voor het te faciliteren ondernemingsvermogen. Ten slotte doet auteur ter afronding van het tweeluik nog een aantal aanbevelingen.
  • Mr. A.M. Blaakman & J.R. Goudsmit LLM - CFC-heffingen onder Pijler 2
    In dit artikel gaan de auteurs in op verschillende aspec tenvan de allocatie van CFC-heffingen onder de Nederlandse implementatie van het Pijler 2-initiatief. De auteurs concluderen dat de nieuwe regels een additionele laag van complexiteit met zich brengen en het risico op (economisch) dubbele belastingheffing vergroten door de samenloop tussen Pijler 2 en nationale CFC-regimes. De (inter)nationale wet-/regelgever zou dit risico moeten beperken door deze samenloop te regelen.
  • Mr. B.H.T. Bots - Fiscale denkers over het sociaal contract
    Op 17 november 2023 vond aan Tilburg University een symposium over het sociaal contract-denken vanuit fiscaal perspectief plaats. Het symposium werd geopend en voorzien van een inleiding op het thema door Hans Gribnau. Daarna volgden bijdragen die het sociaal contract vanuit verschillende perspectieven belichtten. Dijkstra ging in zijn bijdrage in op Humes kritiek op het sociaal contract. Van de Vijver ging in haar bijdrage vervolgens in op Kants idee over het sociaal contract als rechtvaardiging voor politieke en maatschappelijke instituties, en Kants morele psychologie en de betekenis daarvan voor de fiscaliteit. Dusarduijn besprak in haar bijdrage de capability approach van Nussbaum en de betekenis daarvan voor het sociaal contract-denken in fiscale context. De middag werd besloten met twee kortere bijdragen van Van Horzen en De Haan die het sociaal contract becommentarieerden vanuit het perspectief van Nietzsche en Arendt.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

123