Op 26 maart 2024 is aflevering 7520 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. mr. R.J. de Vries - Fraus legis, de meerwegenleer, renteaftrek in de vennootschapsbelasting en de trias politica: een onontwarbare kluwen?
    De recente fraus-legisrechtspraak van de Hoge Raad inzake renteaftrek in de vennootschapsbelasting heeft tot rechtsonzekerheid geleid. Naar aanleiding van de recente (verwijzings)uitspraken van de Gerechtshoven Amsterdam en Den Haag alsmede twee onlangs verschenen conclusies van A-G Wattel in die zaken over de toepassing van het leerstuk van de wetsontduiking behandelt de auteur de volgende onderwerpen: a. de rechtsstatelijke bezwaren die zijn aan te voeren tegen de fraus-legisbenadering van deze bestuursrechters en de A-G en b. de (wets)systematische en praktische kanttekeningen die kunnen worden geplaatst bij de (aanvullende) toepassing van fraus legis/de meerwegenleer zoals die (i) de Hoge Raad mogelijk voor ogen staat en (ii) door de genoemde Gerechtshoven en A-G Wattel is omarmd.
  • Mr. W.E. Nent-Vroomen - Verjaring van fiscale aansprakelijkheidsschulden; stuitend geregeld?
    Het is voor de ontvanger belangrijk om het recht op dwanginvordering van openstaande belastingschulden te behouden. Om te voorkomen dat dit recht verjaart, heeft de ontvanger diverse mogelijkheden om de termijn te stuiten of te verlengen. Wanneer de (dwang)invordering alleen plaatsvindt bij de belastingschuldige zelf, zijn de regels over stuiting van de verjaringsrelatief eenvoudig toe te passen. Ingewikkelder wordt het wanneer een belastingschuldige is opgehouden te bestaan of wanneer een ander dan de belastingschuldige aansprakelijk wordt gesteld voor de belastingschuld. In deze bijdrage zet de auteur uiteen hoe de problematiek van (stuiting van) de verjaring van het recht op dwanginvordering van belasting- en aansprakelijkheidsschulden in elkaar steekt.
  • Dr. R.H.M.J. Offermanns - Verslag van het symposium Wetsontduiking
    Op 15 februari 2024 vond bij de Hoge Raad het door het Platform Belastingrechtspraak georganiseerde symposium ‘Wetsontduiking’ plaats. Het Platform Belastingrechtspraak is een informeel samenwerkingsverband van de belastingsectoren van de Gerechtshoven, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), de Nederlandse Vereniging van Advocaten- Belastingkundigen (NVAB), de Belastingdienst en het Internationaal Bureau voor Fiscale Documentatie (IBFD).
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

94