Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft gereageerd op vragen van de Kamerleden Van Dijk en Amhaouch (beiden CDA) over het bericht ‘Weer schrik door storing bij fiscus’ uit de Limburger. Hieruit blijkt dat 37.700 ondernemers ten onrechte een naheffingsaanslag omzetbelasting met een betaalverzuim- en aangifteverzuimboete hebben gekregen.

De fout is begin augustus 2021 veroorzaakt door een storing in het ICT-systeem dat BTW-aangiften verwerkt. De storing werd veroorzaakt doordat een groot aantal aangiften tegelijk werd aangeboden. Dit kon niet worden verwerkt door het verouderde computersysteem.

Het herstel van dit soort storingen gebeurt handmatig door medewerkers van de Belastingdienst. Hierbij is een menselijke fout gemaakt, waardoor aangiften nog niet verwerkt konden worden. Hierdoor heeft het systeem geautomatiseerd de 37.700 naheffingsaanslagen verstuurd met dagtekening 28 augustus 2021, inclusief een betaalverzuim- en aangifteverzuimboete.

Na de constatering van de fout is dit direct gemeld in het verstoringenoverzicht op de site van de Belastingdienst en in een algemeen bericht op het forum voor fiscaal dienstverleners. Na een analyse wie precies getroffen is door de storing zijn/worden de desbetreffende ondernemers op 3 momenten alsnog per brief geïnformeerd: in september 2021 met een excuusbrief en in september en oktober 2021 door middel van een tweetal verminderingsbeschikkingen.

Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen worden extra controles op handmatige taken ingericht. Verder wordt onderzoek gedaan naar een structurele oplossing. Op termijn moet een nieuw ICT-systeem voor de omzetbelasting de huidige kwetsbaarheden oplossen. De voorbereiding van de vervanging van het bestaande systeem is inmiddels gestart.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 5 oktober

Carrousel: Carrousel

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen